Arabika i robusta, te dwie nazwy określające gatunki kaw, znane są wszystkim miłośnikom tego aromatycznego napoju.
Arabika, której plantacje zajmują ok. 70% powierzchni wszystkich kawowych upraw, to gatunek którego ziarna zawierają więcej cukrów i mniej kofeiny. Napój z nich uzyskany ma łagodny smak i aromat bogatszy niż ten uzyskany z ziaren robusty. W zależności od miejsca uprawy, późniejszego postępowania z ziarnami, a także stopnia ich palenia, pijąc kawę na bazie arabiki możemy wyczuć owocowe, czekoladowe, korzenne, a nawet kwiatowe nuty.
Jeśli po przebudzeniu potrzebujecie zastrzyku energii, to idealnie sprawdzi się kawa na bazie mieszanki ziaren obu gatunków, czyli blend. Robusta, łatwiejsza w uprawie niż arabika, a co za tym idzie także tańsza, stosowana jest głównie właśnie do mieszanek. Choć ma lekko ziemisty posmak i wyczuwalną goryczkę, to jej ziarna zawierają prawie dwukrotnie większą procentową dawkę kofeiny, niż ziarna kaw gatunku arabika. Zawartość ziaren gatunku robusta, jest też jednym z czynników wpływających na powstanie na powierzchni kawy, gęstej, bogatej cremy (pianki).
Informację o składzie Waszej ulubionej kawy zazwyczaj znajdziecie na opakowaniu. Jeśli takiej informacji nie ma, jest też inny sposób na rozpoznanie, czy macie do czynienia z czystym ziarnem jednego gatunku, czy tez jest to blend. Ziarna kaw z gatunku arabika, są bardziej płaskie i podłużne, a biegnąca przez nie bruzda (szew), przypomina kształtem literę „S”. Ziarna robusty są mniejsze, bardziej okrągłe i wypukłe, z prostą bruzdą.
Pamiętajcie, że na jakość otrzymanego naparu wpływ ma wiele czynników, a nie tylko gatunek wykorzystanej kawy, ale to już całkiem inna opowieść.
Kawy oferowane przez nas w sprzedaży hurtowej znajdziecie tutaj ➡ https://www.luna24.pl/sklep/kawa/